divendres

Sant Martí Vell i el POUM a TV3

Seguiu l'enllaç i veureu el Telenotícies comarques:

http://www.tv3.cat/videos/1972669


Els mitjans es fan ressò del ple ordinari d'ahir dijous, 17 de desembre

Notícia extreta del diari El Punt
El govern de Sant Martí Vell no començarà de nou el POUM
Estudiarà rebaixar encara més el creixement previst


El ple ordinari d'ahir al vespre de Sant Martí Vell va tornar a tenir el POUM com a protagonista principal. L'equip de govern va rebutjar replantejar completament el nou pla general i redactar-lo partint de zero, com proposaven alguns veïns, però va afirmar que estudiarà rebaixar encara més l'edificabilitat prevista, que ara han situat en uns 90 habitatges.

El primer projecte que es va presentar preveia doblar la població i arribar als 400 habitants, però ara mateix el creixement s'ha situat en 90 habitatges. Tot i això, tant l'alcaldessa, Maria Àngels Vilà, com el regidor d'Urbanisme, Robert Vilà, van insistir a dir que buscaran acords amb tots els propietaris afectats i que estudiaran rebaixar més el sòl urbanitzable, el principal motiu de discussió al poble. De fet, una part de la quinzena de veïns presents al ple van demanar a l'equip de govern que retirés el projecte de POUM actual, i que s'optés per començar de zero. El regidor, però, ho va descartar per la despesa econòmica que suposaria. Ara el document ha acabat la fase d'al·legacions, en què se n'han presentat 61, una de les quals signada per gairebé 100 persones del poble contra el projecte.
L'altre punt de discussió va ser el projecte per fer un centre d'interpretació de les Gavarres, que va acompanyar d'altres serveis com ara un rocòdrom. Alguns dels veïns no van estar d'acord en la ubicació del projecte, en el mateix nucli de Sant Martí Vell, i van apostar per traslladar-lo a altres zones.

(El Punt, 18 de desembre de 2009)

dissabte

SANT MARTÍ VELL COM A PARADIGMA, publicat per Ignasi Veciana al Diari de Girona

Extret del Diari de Girona
IGNASI VECIANA
Sant Martí Vell és un poble amb 77 cases i 240 habitants, situat al Gironès al peu de les Gavarres, d'ambient rural i tranquil. El nucli històric, ben conservat, forma un caracterís?tic perfil en el paisatge, del qual destaca el campanar de l'església en un entorn natural. Com altres pobles que han sobreviscut a la destrucció urbanística. Tanmateix, li ha arribat l'hora del planejament urbanístic municipal, li ha arribat el seu "sanmartín". Sense l'ordenació del territori el po?ble seguiria desprotegit. Però, què ens proposa el nou pla? Creixement.
Creixement per augmentar obsessivament la població. Per atendre mesquins interessos d'alguns propietaris emparentats amb l'equip de govern. Per augmentar els recursos econòmics municipals. Per complimentar els estàndards de la llei urbanística. Una llei per a les ciutats, que mai va ser concebuda prenent esment a les petites poblacions rurals. Creixement per obtenir equipaments insostenibles i de dubtosa utilitat. Per construir aparcaments. Creixement de les carreteres, els camins i els carrers. Només determinacions quantitatives fàcilment justificades per estudis sectorials elaborats d'ofici i pel sotmetiment passiu a la reglamentació.
Es troba a faltar la sensibilitat que mereix la protecció del nucli vell i del paisatge de l'entorn. No descobrim imaginació en les propostes de futur, reduïdes al turisme i aquest, reduït a la vegada, a la restauració i l'hoteleria. Tot allò que ens proposa el pla no ens sorprèn, ni ens instrueix. És el mateix plat -fred?- que se serveix en tots els municipis del país. Segueix el mateix camí que destrueix, a poc a poc, el paisatge de Catalunya. A canvi de res, creixement sense imaginació, creixement sense excel·lència.

(Diari de Girona, 11 de desembre de 2009)

dimecres

La Generalitat impulsa una normativa bàsica d'urbanisme per als pobles que no tenen planejament, entre els quals hi ha Sant Martí Vell

Notícia extreta del diari El Punt
Normes urbanístiques bàsiques per a 12 municipis
El govern de la Generalitat va aprovar ahir impulsar una normativa bàsica d'urbanisme per als municipis que encara no tenen cap tipus de planejament, que serà vigent quatre anys. Els ajuntaments tindran aquest termini per elaborar els seus plans d'ordenació urbanística propis. A les comarques gironines són Riumors, Rabós, Palau de Santa Eulàlia, Sales de Llierca, Masarac, Parlavà, Viladasens, Sant Martí Vell, Sant Miquel de Campmajor, Sant Andreu Salou, Susqueda i Osor.

(El Punt, 2 de desembre de 2009)

Ubicació del Centre d'Interpretació

Notícia extreta del Dairi de Girona
R.REYNER
El pressupost de Sant Martí Vell es més que doblarà el 2010, i serà gràcies a les subvencions per a la portada d'aigua potable al nucli de Vilosa i per construir un centre d'interpretació del paisatge ubicat en uns terrenys que són de la família del tinent d'alcalde, Robert Vilà (ERC), però que mitjançant un conveni se cediran al municipi, ha dit l'edil.

En concret, els comptes de Sant Martí Vell pujaran l'any vinent a més d'1.058.000 euros, quan aquest 2009 han estat en total de 442.100. Serà gràcies al projecte d'abastament del nucli de Vilosa (350.000, dels quals un 90% seran finançats a través del Pla Únic d'Obres i Serveis i d'un ajut de l'Agència Catalana de l'Aigua) i al projecte de centre d'interpretació del paisatge, que ha obtingut la meitat del finançament del fons Feder i un 40% de la Generalitat i de la Diputació. Per tant, el consistori haurà de pagar tan sols el 10% de tot plegat.Pel que fa al centre d'interpretació, el POUM, actualment en fase de resposta d'al·legacions, l'ubicava en un principi en uns terrenys propietat de la família de l'alcaldessa que Medi Ambient no va considerar adequats perquè són zona PEIN. Retirada aquesta opció, s'han escollit els que s'han de cedir mitjançant conveni.

(Diari de Girona, 2 de desembre de 2009)

dilluns

Noves mostres de rebuig al POUM en el marc de la Copa Gironina de BTT

Membres de la plataforma Salvem Sant Martí Vell van repartir ahir diumenge, en el marc de la Copa Gironina de BTT, centenars de fulletons infromant de la situació que viu la població de Sant Martí Vell entorn l'actual proposta de POUM. La resposta de molts ciclistes va ser d'interès per la situació que viu la població i de perplexitat davant la proposta de creixement que proposa l'actual equip de govern.

dimecres

L'ajuntament diu que s'estudiarà les al·legacions

Notícia extreta del diari El Punt
Els veïns de Sant Martí Vell presenten una seixantena d'al·legacions al pla general
L'Ajuntament diu que les estudiarà sense pressa



MONTSE BARRERA
Els veïns de Sant Martí Vell han presentat una seixantena d'al·legacions al pla d'ordenació urbana municipal (POUM), aprovat inicialment. El consistori les estudiarà «totes sense pressa», segons el regidor d'Urbanisme, Robert Vilà. Els veïns han fet diverses mobilitzacions contra el POUM i demanen a l'Ajuntament que els escolti i que aturi el projecte.
L'Ajuntament de Sant Martí Vell, encapçalat per l'alcaldessa, Maria Àngels Vilà, va aprovar inicialment el POUM el juliol passat. Els veïns no estan d'acord amb el projecte, perquè consideren que en surten perjudicats i que el creixement és excessiu. La disconformitat amb el projecte ha comportat la creació de la plataforma Salvem Sant Martí Vell, entitat que ha recollit unes noranta firmes de gent empadronada amb dret a vot, i altres cinc-centes entre altres persones del poble i dels municipis del voltant, segons va dir la portaveu del grup, Marina Mir. La plataforma demana a l'Ajuntament que «els escolti i que aturi el projecte», alhora que anuncia més mobilitzacions.
Per la seva part, el regidor d'Urbanisme, que afirma que el consistori intentarà estudiar les al·legacions durant el temps que faci falta i que tornaran a reunir-se amb els veïns, si convé, diu que la voluntat del govern és atendre les peticions de la gent dins del que permet la llei: «El POUM afecta tot el poble perquè gairebé tothom hi té terrenys afectats», diu Vilà, que qualifica de «complicat» el tema, perquè «es un municipi molt petit on no hi ha zones urbanes i la gent del poble ha hagut de marxar». Al mateix temps, Vilà manté la necessitat del pla general, perquè ni tan sols tenen normes subsidiàries. Vilà qualifica el creixement previst de «moderat» perquè preveu 90 noves cases en tot el municipi.

(El Punt, 18 de novembre de 2009)

RESPOSTA A L'ALCALDESSA DE SANT MARTÍ VELL, publicat per Pere Pons al Diari de Girona

Extret del Diari de Girona
PERE PONS
Sra. alcaldessa: Després de preguntar-te durant un any (en aquests plens que fas cada tres mesos a les 9 del matí!) sobre el POUM, em comuniques que ja el tens redactat i fas de perdonavides de pel·lícula i em deixes mirar el projecte un dia a la tarda! Envoltat dels teus guardaespatlles: el tinent d´alcalde i nebot, l´arquitecte Sr. Amador -qui vaig patir jo, quan estava al govern, amb les seves bestieses, com posar una industria càrnia al mig d´una urbanització- i l´advocat Sr. Oliva -que segons sembla milita al meu partit, i en privat m´aconsella unes coses però en públic em contradiu-. Però, jo sóc jardiner i no arquitecte i també sóc innocent i crec en la teva paraula i la del teu nebot, perdó, tinent d´alcalde i responsable d´Urbanisme, i em vaig creure que aquest POUM seria semblant, com em vàreu dir, al proposat quan jo era tinent d´alcalde en l´anterior legislatura. És per això que vaig votar favorablement la proposta inicial del POUM 2009 però considerant sempre que s´havia de parlar amb la gent del poble i allargar si fos necessari el termini de presentació d´al·legacions. Si jo vaig confiar en vosaltres estant a l´oposició, els votants vostres hi varen confiar quan us varen donar els seus vots. Ara ningú confia en vosaltres.
(Diari de Girona, 17 de novembre de 2009)

dimarts

SANT MARTÍ VELL, CULTURA O LLEI, article d'Ignasi Veciana al Diari Avui

Extret del Diari Avui
IGNASI VECIANA
Què n'hem de fer de tantes lleis si ens falta la cultura? Cultura és saber reconèixer el nostre entorn i també transformar-lo, és la sensibilitat de la mirada i el gest, el respecte a les persones, llurs costums i llurs obres, l'estima al paisatge, al medi natural i al patrimoni de la història, la capacitat d'imaginar el futur.

La llei d'urbanisme de Catalunya és una bona llei, però no ha impedit enfonsar el territori. Un exemple n'és l'Empordà, ferit cada vegada més. Diuen que l'Empordà s'assembla a la Toscana. Pels que no han vist mai la Toscana, respon un amic.

Sant Martí Vell, al Gironès al peu de les Gavarres, ha projectat el nou pla urbanístic. Però la llei, que és igual per a qualsevol ciutat o poble de Catalunya, és incapaç de configurar el futur dels pobles històrics i rurals. S'empren els instruments de la llei, però no els de la cultura.

És per això que la sensibilitat de la gent del poble, i dels que coneixen i respecten Sant Martí Vell, es veu colpida. És per això que s'emprenen accions d'oposició i que la gent de cultura recolza un manifest amb més de sis-centes signatures.

(Diari Avui, 17 de novembre de 2009)

Més de 60 al·legacions a l'actual proposta de POUM

Notícia extreta del Diari de Girona
L'equip de govern de Sant Martí Vell diu que perfilarà el POUM reduint els habitatges
Tancat el període d'exposició pública, s'han presentat 61 al·legacions al projecte, entre les quals la que inclou més de 300 signatures de veïns

ROSER REYNER
El període per presentar al·legacions després de l'aprovació inicial del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Sant Martí Vell es va acabar divendres, i ara és el moment de llegir-les, respondre-hi i fer les modificacions que es consideri oportunes al projecte per, si és que tot tira endavant, aprovar-lo provisionalment i fer-lo arribar a la Comissió d'Urbanisme de Girona. En aquest punt, el recompte indica que s'hi han presentat 61 al·legacions (entre elles la comuna, recolzada per més de tres centenars de persones), i l'equip de govern afirma que té la intenció de perfilar el POUM per reduir-ne el nombre de nous habitatges. El motiu, han explicat l'alcaldessa i el tinent d'alcalde, és el canvi de tendències socials més que l'oposició veïnal.


L'alcaldessa,M. Àngels Vilà, i el tinent d'alcalde, RobertVilà, han assegurat que a partir d'ara es respondran per escrit, amb l'assessorament de l'arquitecte i l'advocat del consistori, totes les al·legacions, i que hi haurà reunions amb tots els veïns que ho demanin. També han indicat que la seva voluntat és reduir el nombre de nous habitatges del POUM, encara que han recalcat que les més de 90 noves vivendes que aquest preveia com a màxim entre 12 i 16 anys vista "són a tot el terme, no pas només al nucli urbà". Els dos càrrecs electes del consistori han volgut recordar que el POUM es va aprovar inicialment per unanimitat, inclòs doncs el grup a l'oposició, i han afirmat que s'ha escoltat tothom en tot moment.
No és això el que considera una de les al·legacions presentades al projecte, de caràcter més jurídic. Aquesta al·legació indica, entre altres qüestions, que la forta oposició veïnal demostra que no hi ha hagut prou participació ciutadana, referint-se sobretot al fet que abans d'aprovar inicialment el POUM no hi va haver reunions amb els veïns, sinó que va ser després. En aquest sentit, l'advocat del consistori, Joaquim Oliva, ha explicat que, en ser el POUM aprovat inicialment per segona vegada (ja ho havia estat abans de les eleccions del 2007) legalment no existia l'obligació de fer un programa de participació ciutadana abans de la nova aprovació.
L'esmentada al·legació també critica la important descompensació entre els percentatges de terreny a cedir en funció del punt del municipi que es vulgui desenvolupar, que van des del 5% a més del 50%. Sobre això, els dos edils han afirmat que algunes d'aquestes cessions ja estaven marcades en el primer projecte de POUM, però han afegit que "no volem que la gent tingui més neguit i intentarem solucionar les seves preocupacions pels habitatges, els equipaments i les cessions".
El document també considera que, tot i explicitar un creixement moderat, el POUM preveu un ?desenvolupament més que moderat, i que per això contradiu l'avantprojecte de Pla Territorial de les comarques gironines, cosa que l'advocat Oliva insisteix a negar.


(Diari de Girona, 17 de novembre de 2009)

divendres

Unió de Pagesos se suma a les al·legacions contra el POUM






Notícia extreta del dirai El Punt
Unió de Pagesos presenta al·legacions als plans generals per restringir l'activitat agrària

El sindicat agrari Unió de Pagesos ha presentat al·legacions als plans generals dels municipis de Sant Martí Vell i Maià de Montcal en considerar que restringeixen l'activitat agrària. Pel que fa al pla de Maià, critica, entre altres coses, que s'estableixi un ús en el sòl no urbanitzable només per a la ramaderia extensiva, quan diu que la llei permet qualsevol tipus de ramaderia. En el cas de Sant Martí Vell, Unió de Pagesos diu que s'atempta contra l'activitat agrària fins al punt que deixa fora d'ordenació totes les granges del poble i prohibeix que s'implantin noves activitats pecuàries. L'alcaldessa de Sant Martí, M. Àngels Vilà (ERC), sosté que el pla és totalment transparent i que s'escolta a tothom.
(El Punt, 13 de novembre de 2009)
Notícia extreta del Diari de Girona
Al·legacions a dos POUM gironins
UP va anunciar ahir que ha presentat al·legacions als Plans d'Ordenació Urbanística Municipals (POUM) de Sant Martí Vell, al Gironès, i de Maià de Montcal, a la Garrotxa, "perquè restringeixen l'activitat agrària". El sindicat va assegurar que, d'aquests dos, el "més restrictiu" és el de Sant Martí Vell perquè "modifica els usos del sòl urbanitzable i imposa com a predominants els de les activitats de lleure i turístiques", alhora que "deixa totes les granges del municipi en situació de fora d'ordenació i prohibeix la implantació de noves activitats pecuàries". Des de Sant Martí Vell, l'advocat del consistori, Joaquim Oliva, va negar que s'estigui deixant fora d'ordenació cap granja, i va assegurar que el que fa l'Ajuntament és un control mediambiental que estableix que, en certes zones properes als habitatges, no s'hi podran ubicar granges. girona r.r.b.
(Diari de Girona, 13 de novembre de 2009)

SANT MARTÍ VELL I MÉS, article de Martí Saballs al Diari de Girona

Extret del Diari de Girona
MARTÍ SABALLS
Un dels recorreguts que faig quan ens ve a visitar a casa alguna persona de fora és el següent: a l'altura de Bordils agafo el trencant que va cap a Sant Martí Vell. És la nostra primera parada. Recordo que als Estats Units, quan explicàvem que Elsa Peretti, la disenyadora de les joies de Tiffany, tenia casa en un poblet de nom "Saint Martin the Old", es quedaven parats. Tots es pensen que els americans famosos tenen residència a la Provença i a la Toscana. Fins i tot ensenyàvem fotos perquè es quedessin una mica bocabadats. Ara resulta que un dels propers despropòsits urbanístics que es volen portar a terme al nostre territori és la destrucció del meravellós paisatge que envolta Sant Martí. Els responsables en són els mateixos que confonen progrés i desenvolupament amb totxo i mal gust. Els mateixos a qui els agradaria, segur, fer túnels per sota de les Gavarres i autovies pel litoral, si poguessin.La següent parada en el recorregut és Madremanya, la tercera és Monells, on esmorzem a la plaça. Des de Monells hi ha dues opcions: una, anar per una carretereta que porta cap a Cruïlles. S'ha d'aprofitar aquest camí abans que algun dia sigui destrossat per la variant de la Bisbal. La segona opció és anar cap al meu estimat Corçà per passejar pel seu impecable nucli antic (llàstima només de la merda dels gossos que no recullen els seus propietaris). Si els nostres visitants en volen més, queda l'última possibilitat: recular fins a la Pera i Púbol, per anar a veure el Castell de la Gala.No sé si salvarem Sant Martí i els paratges que uneixen Monells amb Cruïlles i Corçà. Potser serà qüestió de començar a estudiar nous recorreguts, preparant-nos per al pitjor.

(Diari de Girona, 13 de novembre de 2009)

I AQUÍ QUÈ SALVEM?, article de Josep Alum al Diari de Girona que tracta del POUM de Sant Martí Vell

Extret del Diari de Girona
JOSEP ALUM
Joan Manuel Serrat, Raimon, Maria del Mar Bonet i Marina Rossell encapçalen els centenars de firmes il·lustres i anònimes del manifest que amb el lema "Salvem Sant Martí Vell" denuncia el nou POUM (pla d'ordenació urbana) d'aquest petit poble gironí ubicat al bell mig de les Gavarres. Un POUM que, com explica el manifest, triplicaria el nombre de vivendes, i donaria pas a la desproporcionada instal·lació de diferents equipaments esportius i hotelers. Un POUM que, si tira endavant, obviarà conceptes com creixement moderat, sostenibilitat, respecte i resistència a la massificació de l'entorn. I propiciarà que Sant Martí Vell perdi una part important dels seus referents socials, arquitectònics i paisatgístics.Envejo la pacífica capacitat de confrontació i mobilització de voluntats en defensa del més preuat del seu patrimoni (harmonia i natura) que estan demostrant molts santmartinencs. I encara més quan aquí, a la Selva Marítima, un dels grans esdeveniments demogràfics d'aquestes darreres setmanes ha estat el sorpasso que Lloret de Mar ha fet envers Blanes pel que fa al nombre d'habitants. Totes dues viles ja superen els 40.000 habitants. Impulsades per uns POUM expansionistes i molt poc respectuosos amb els conceptes que argüeixen en el seu manifest la gent de Sant Martí (creixement moderat, sostenibilitat i resistència a la massificació) han anat i segueixen portant la nostra comarca vers la configuració d'un únic i despersonalitzat nucli urbà. Una nova gran orbe que, com apuntava mesos enrere en un article publicat en aquestes mateixes pàgines, potser acabarà rebatejat amb el nom de LLOBLAN.Malauradament el creixement indiscriminat i el tot s'hi val dels anys seixanta i setanta, l'expansionisme especulatiu dels vuitanta i noranta i l'actual proliferació de noves carreteres, autovies i autopistes han deixat la nostra comarca tat tocada que, si busquéssim el suport de noms i/o cares conegudes per ajudar-nos a reivindicar un altre model de creixement, com està fent la gent de Sant Martí Vell, ens costaria trobar i donar una resposta quan ens preguntessin: i aquí què voleu salvar?

(Diari de Girona, 13 de novembre de 2009)

dijous

Resposta de l'alcaldessa a l'oposició massiva al POUM

Després de l'allau d'al·legacions, de protestes i de reaccions contraries a aquest POUM l'equip de govern afirma, davant de la incredulitat de molts, que ha escoltat a tothom.


Notícia extreta del Diari de Girona
L´alcaldessa de Sant Martí Vell diu que el POUM ´ha escoltat a tothom´

SANT MARTÍ VELL DDG L'alcaldessa de Sant Martí Vell, Maria Àngels Vilà (ERC), va respondre ahir a la Plataforma Salvem Sant Martí Vell, que protesten contra el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que aquest és "totalment transparent" i que "escolta a tothom". Vilà assegura que el POUM no vol "desfigurar el municipi tal com diu la plataforma", sinó només recuperar la població que havia tingut el municipi fa un temps i arribar a uns 380 habitants. "Hem demanat des d'un inici assessorament a Urbanisme i a un advocat i a un arquitecte perquè ens recomanessin per on calia fer creixement i hem seguit tots els tràmist que s'han de fer, i que el planejament urbanístic és totalment necessari per al municipi", va puntualitzar.L'alcadessa va recordar que a part del període d'al·legacions que avui finalitza, es van fer "tres reunions sectorials als tres sectors afectats pel nou planejament urbanístic", així com "hores a banda per poder atendre totes les demandes, i si calia, més d'una vegada". Finalment, respecte al posicionament de l'agrupació local de Convergència i Unió, Maria Àngels Vilà, va dir que en el moment de l'aprovació inicial del POUM hi van votar a favor, i ara, contradictòriament "s'han afegit al carro de la Plataforma i de l'oposició al nou planejament".

(Diari de Girona, 12 de novembre de 2009)

dimecres

L'actual proposta de POUM, sense cap legitimitat



Més de la metitat dels veïns de Sant Martí Vell rebutgen l'actual POUM propostat per l'equip de govern municipal. El POUM i l'ajuntament queden doncs en una situació molt delicada després que almenys el 53,25% dels habitants del municipi hagin signat per aturar aquest POUM. A les 90 persones que han donat la seva signatura hi cal sumar encara 309 persones més que resideixen al municipi sense estar-hi empadronades o que hi tenen uns vincles personals manifestos. Remarquem que els signants tenen sensibilitats polítiques diverses i que allò que els uneix és el seu lligam afectiu i personal amb Sant Martí Vell.


Tenint en compte que Sant Martí Vell actualment compta amb 169 habitants censats, que més de la meitat dels habitants s'oposen a aquest POUM i que tres centenars de persones més vinculades a la població també el rebutgen, considerem que el govern municipal ha de retirar aquesta proposta de POUM inmediatament. Si no és d'aquesta manera, entendrem que no només quedarà sense legitimitat aquest POUM sinó també l'actual equip de govern.


En aplicació dels principis elementals de la democràcia aquest POUM ha de ser retirat. Si no és així, l'alcaldessa i el seu equip hauran perdut tota l'autoritat moral per continuar prenent decisions que afecten a tots els veïns de la nostra població.

dimarts

Sant Martí Vell es mobilitza contra el POUM

L'oposició massiva dels veïns de Sant Martí Vell a l'actual proposta de POUM és fàcilment visible per qualsevol que es passegi pels carrers de la nostra població. El rebuig majoritari a aquest POUM es manifesta per una bona colla de racons de la localitat, on els veïns mostren a tothom la seva disconformitat amb aquest projecte mitjançant cartells i pancartes de tota mena.

A continuació recollim algunes de les imatges que hem pogut captar durant aquests darrers dies (també el passat 25 d'octubre, durant la visita del president de la Diputació de Girona al nostre municipi) a Sant Martí Vell. Aquestes imatges corresponen a punts molt diversos del municipi, que van del nucli urbà fins al veïnat de Vilossa i al barri de l'Estació. El clam contra aquest POUM és cada cop més fort, i cada cop som més els veïns de Sant Martí Vell que ens oposem frontalment a un projecte que no faria altra cosa que destruir la personalitat del nostre poble i el seu entorn immediat.

Aturem aquest POUM!!

Salvem Sant Martí Vell!!







La unitat dels veïns de Sant Martí Vell


Els sotasignants, veïns de Sant Martí Vell o persones que hi mantenen un vincle afectiu o personal,


MANIFESTEM


Que amb relació al projecte del POUM que es troba en fase d’informació pública formulem les següents

AL.LEGACIONS


PRIMERA- El municipi de Sant Martí vell s’ha mantingut estable fins ara, en contrast amb el creixement a què s’han vist sotmesos els municipis veïns, especialment els que es troben situats en la carretera que uneix Girona i la Bisbal. Aquests municipis han patit un creixement immobiliari sovint desmesurat, fins a l’extrem de perdre en alguns casos la seva identitat històrica i els seus valors paisatgístics.

En aquest context, Sant Martí Vell es troba en una situació prou bona, justament pel fet que no ha imitat aquesta dinàmica expansionista alguns cops, al nostre entendre, excessiva. Ben al contrari, Sant Martí Vell ha conservat un terme municipal que no ha quedat malmès, i que en les condicions actuals pot atreure una demanda de lleure basada en un entorn atractiu, sense un excés d’urbanització i, tanmateix, pròxim a l’àrea metropolitana de Girona.


Hem rebut un municipi en bones condicions ambientals, per la bellesa del poble i per l’entorn natural i agrícola en què està situat, però també perquè no ha experimentat una dinàmica urbanitzadora com la d’alguns punts pròxims.


Sense oposar-nos a l’evolució i al progrés del poble, entenem que la millor manera de preservar-ne la personalitat no consisteix a exposar-lo a un creixement residencial com el que es proposa en aquest POUM, que no respon a una planificació responsable i que no pot beneficiar la població. Creiem que el POUM ha de ser prudent, i ha d’evitar de posar en marxa dinàmiques que més endavant poden ser difícils de corregir i de les quals el conjunt del municipi es pugui penedir en un futur pròxim.



SEGONA- Creiem que el planejament urbanístic ha de respondre a un model de desenvolupament econòmic prèviament definit i sostenible, i que per tant ha de ser coherent amb la personalitat i els valors del municipi. El creixement no ha de ser incompatible amb les activitats agrícoles i la preservació de l’entorn del poble, i alhora pot permetre alternatives econòmiques que s’hi avinguin, com ara el turisme rural en edificacions ja existents o el desenvolupament d’altres activitats respectuoses amb l’entorn.


TERCERA- El projecte de POUM es justifica per una alternativa de creixement demogràfic moderat, gairebé un creixement vegetatiu. Tot i això, les previsions de l’actual projecte no confirmen pas aquest plantejament. La proposta d’aquest POUM preveu la construcció de 93 habitatges nous i un increment de població de 202 persones. Això suposa que, en un període reduït de temps, la població de Sant Martí Vell es doblaria, i que també ho farien el nombre d’habitatges actuals. A tot això, cal afegir-hi que els 93 nous habitatges previstos tenen una capacitat potencial molt superior a la d’encabir 202 persones. La desnaturalització de Sant Martí Vell seria irreversible, i el mal menor seria, en tot cas, el fet d’obtenir un poble en què possiblement la meitat dels habitatges romanguessin tancats la major part de l’any pel fet que s’haguessin convertit en residències secundàries. En el futur Sant Martí Vell només tindria dues opcions en cas que aquest POUM tirés endavant: convertir-se en una població fantasma o en un municipi que ha perdut els seus orígens, desfigurat des d’una perspectiva social.


No parlem d’un simple creixement vegetatiu, doncs. La nostra col.lectivitat quedarà irremeiablement transformada a conseqüència de l’arribada massiva de nous veïns. Entenem que una transformació tan radical de les característiques del poble no pot ser beneficiosa de cap manera. Resulta xocant que el govern municipal vulgui alterar d’aquesta manera tan exagerada el municipi, i que autoritats superiors a la municipal ho puguin permetre. L’alteració de la personalitat dels barris de l’Estació, de Vilossa i del nucli urbà, d’altra banda, hauria de comptar amb la complicitat dels veïns dels barris en qüestió, i el govern municipal hauria d’entendre que es troba al servei d’aquest veïns.


En el cas del barri de l’Estació, una concentració d’habitatges com la que s’hi preveu, és possible que acabi generant una segregació d’aquesta part del terme municipal. Segons la proposta d’aquest POUM, aquest barri acabarà esdevenint un nucli de població annex al casc urbà de Bordils, municipi que haurà de proporcionar bona part dels serveis. D’altra banda, el projecte de variant de Bordils pot contribuir encara més a aquesta segregació en la mesura que operarà probablement com a frontera psicològica.


Pel que fa al barri del Mercadal, crida l’atenció que el govern municipal planifiqui un eixample de 21 cases en una zona de parcel.les ben petites. Aquesta previsió, juntament amb les 17 cases que caldrà sumar al nucli, fa que el creixement del nucli urbà sigui, un cop més, exagerada en comparació a la seua dimensió actual. A tot això cal afegir-hi la zona de Can Tarrés, on es preveu una “nova urbanització” que comptarà amb 13 habitatges situats en sòl no urbanitzable.


La situació actual del POUM insinua, al nostre entendre, no només un benefici per a certs propietaris, sinó també un interès per obtenir sòl per a equipaments. Però convindrem que els equipaments públics han de respondre a les necessitats del municipi. Aquestes previsions resulten excessives ateses les necessitats actuals del municipi, fins i tot en una hipòtesi de creixement moderat. Caldria veure, d’altra banda, les raons a què obeeix la situació de determinades zones verdes a dins del nucli del municipi, i les raons per les quals s’insisteix en la creació de zones verdes en un terme eminentment verd. Tornant als equipaments, amb una única zona d’equipament esportiu i un centre cívic n’hi hauria prou per a les necessitats actuals de la col.lectivitat, i fins i tot per a les necessitats immediates d’un creixement realment ordenat. D’altra banda, cal posar en dubte que el manteniment dels equipaments planificats puguin ser assumits per la capacitat financera de l’Ajuntament. Afegim-hi que alguns dels vials previstos i la seva urbanització són, un cop més, desproporcionats i hiperbòlics per al poble, tant en el barri de Vilossa com en el de l’Estació i en algunes zones del nucli urbà, i que caldria estudiar també qüestions relatives a la distribució dels polígons, bàsicament pel que fa a l’aprofitament net respecte les càrregues que incorporen.



Ateses les anteriors al.legacions,


DEMANEM que el Ple de l’Ajuntament faci un replantejament de l’actual proposta de POUM i que accepti les al.legacions esmentades, o que en tot cas posposi l’aprovació provisional del POUM per estudiar millor la proposta i pactar-la amb els afectats. Si no és així, i l’Ajuntament no escolta la veu dels veïns, demanem que els membres del consistori que es troben afectats directament per aquest POUM no prenguin part de la votació per a la seva aprovació definitiva.