dimarts

SANT MARTÍ VELL, CULTURA O LLEI, article d'Ignasi Veciana al Diari Avui

Extret del Diari Avui
IGNASI VECIANA
Què n'hem de fer de tantes lleis si ens falta la cultura? Cultura és saber reconèixer el nostre entorn i també transformar-lo, és la sensibilitat de la mirada i el gest, el respecte a les persones, llurs costums i llurs obres, l'estima al paisatge, al medi natural i al patrimoni de la història, la capacitat d'imaginar el futur.

La llei d'urbanisme de Catalunya és una bona llei, però no ha impedit enfonsar el territori. Un exemple n'és l'Empordà, ferit cada vegada més. Diuen que l'Empordà s'assembla a la Toscana. Pels que no han vist mai la Toscana, respon un amic.

Sant Martí Vell, al Gironès al peu de les Gavarres, ha projectat el nou pla urbanístic. Però la llei, que és igual per a qualsevol ciutat o poble de Catalunya, és incapaç de configurar el futur dels pobles històrics i rurals. S'empren els instruments de la llei, però no els de la cultura.

És per això que la sensibilitat de la gent del poble, i dels que coneixen i respecten Sant Martí Vell, es veu colpida. És per això que s'emprenen accions d'oposició i que la gent de cultura recolza un manifest amb més de sis-centes signatures.

(Diari Avui, 17 de novembre de 2009)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hi estic d' acord no només és un problema de l' Empordà i de Sant Martí Vell..És un problema de TOTS...i deixar la decisió urbanística en Ajuntaments governats per gent afectada i interessada particularment en el seu propi benefici....portarà al pais al desastre......Santa Coloma de Gramenet és un exemple del que està passant en molts altres llocs...........NO DEIXEM QUE AIXÔ PASSI A SANT MARTÏ VELL

ATUREU EL POUM