dissabte

SANT MARTÍ VELL COM A PARADIGMA, publicat per Ignasi Veciana al Diari de Girona

Extret del Diari de Girona
IGNASI VECIANA
Sant Martí Vell és un poble amb 77 cases i 240 habitants, situat al Gironès al peu de les Gavarres, d'ambient rural i tranquil. El nucli històric, ben conservat, forma un caracterís?tic perfil en el paisatge, del qual destaca el campanar de l'església en un entorn natural. Com altres pobles que han sobreviscut a la destrucció urbanística. Tanmateix, li ha arribat l'hora del planejament urbanístic municipal, li ha arribat el seu "sanmartín". Sense l'ordenació del territori el po?ble seguiria desprotegit. Però, què ens proposa el nou pla? Creixement.
Creixement per augmentar obsessivament la població. Per atendre mesquins interessos d'alguns propietaris emparentats amb l'equip de govern. Per augmentar els recursos econòmics municipals. Per complimentar els estàndards de la llei urbanística. Una llei per a les ciutats, que mai va ser concebuda prenent esment a les petites poblacions rurals. Creixement per obtenir equipaments insostenibles i de dubtosa utilitat. Per construir aparcaments. Creixement de les carreteres, els camins i els carrers. Només determinacions quantitatives fàcilment justificades per estudis sectorials elaborats d'ofici i pel sotmetiment passiu a la reglamentació.
Es troba a faltar la sensibilitat que mereix la protecció del nucli vell i del paisatge de l'entorn. No descobrim imaginació en les propostes de futur, reduïdes al turisme i aquest, reduït a la vegada, a la restauració i l'hoteleria. Tot allò que ens proposa el pla no ens sorprèn, ni ens instrueix. És el mateix plat -fred?- que se serveix en tots els municipis del país. Segueix el mateix camí que destrueix, a poc a poc, el paisatge de Catalunya. A canvi de res, creixement sense imaginació, creixement sense excel·lència.

(Diari de Girona, 11 de desembre de 2009)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Què hem de fer per aturar això?NO a aquest POUM....

votant d'esquerra ha dit...

imaginació i excel.lència és el que li falta al POUM!, però ni que prediquem mil anys. voldran o arribaran a entendre el que plantegem, només entenen el que veritablement els beneficia a ells directament.

Per cert, els problemes que per manca de informació o mal plantejament, creen desde l'Ajuntament en diferents temes apareguts darrerament, que no intentin carregar-los als demés ciutadans, qualificant de persones "non grates" als qui no combreguen amb les seves actuacions i creant així, enfrontaments i mal ambient entre veïns. Deixant de banda la sra. Alcaldessa, que en aquests aspectes sol ser prudent amb les seves paraules . Hi han 2 altres regidors/ores, especialistes en sembrar verbalment aquests tipus d'enfrontaments i malentesos entre veïns. ... . Fa temps que el "poder", els ha pujat al cap, talment com fan a vegades les bombolles del cava . Però el cava s'esbrava i perd les bombolles i per sort, també, el poder s'acaba ... .

Anònim ha dit...

El comportament de l'Ajuntament de Sant Martí Vell es antidemocràtic. Si els seus representants encara no saben lo que significa democràcia que tornin a la escola para que s'ho expliquin!