divendres

EL POUM DE SANT MARTÍ VELL, publicat per Pere Pons al Diari de Girona

Extret del Diari de Girona

PERE PONS
Els regidors d´ERC, dirigits amb mà de ferro per l´alcaldessa i el seu nebot, tinent d´alcalde i regidor d´Urbanisme, estan donant resposta a les al·legacions al POUM.La seva política és cedir a les propostes d´alguns propietaris i afegir les càrreges d´aquests a uns altres per provocar aíxi malestar entre l´oposició al POUM. Vull fer una enèsima crida als regidors d´ERC de Sant Martí Vell: No aconseguireu dividir la Plataforma anti-POUM perquè els seus integrants tenen clar que el projecte afecta tot el poble i no només a algun veí. Us aconsello que pareu el POUM provisionalment, espereu la propera legislatura i amb l´experiència dels errors passats -n´hi ha que sí que hem après alguna cosa dels errors- i amb l´ajuda del poble, tirar endavant, sense presses, aquest pla urbanístic.
(Diari de Girona, 29 de gener de 2010)

dissabte

Comencen les respostes a les al·legacions

Aquest cap de setmana, 15 i 16 de gener de 2010 l'Ajuntament comença a donar resposta a les al·legacions al POUM. Ara veurem quina és la valoració que en fa de tot plegat i quina resposta dóna als veïns de Sant Martí Vell.


Aquestes són les demandes al nucli. Es compliran?

dijous

El Centre d'Interpretació del Paisatge també a la premsa

Diari de Girona
St. Martí Vell projecta un equipament que "no té cap activitat associada"
L'Ajuntament és el promotor del Centre d'Interpretació del Paisatge, pressupostat en 350.000 ?

JOFRE SÁEZ
La plataforma veïnal Salvem Sant Martí Vell considera que l'objectiu que persegueix l'Ajuntament no és crear un Centre d'Interpretació del Paisatge sinó un edifici d'habitatges plurifamiliars. Els veïns argumenten, a partir de la memòria del projecte, que l'equipament "només consisteix en un espai de rebuda" amb un rocòdrom que és "innecessari" i que "no té cap relació" amb el centre.Respecte a la funcionalitat i els usos, els veïns afirmen que la superfície útil real de l'equipament és de 38,30 metres quadrats i compartits "amb taller de reparació de bicicletes, que no està inclòs en els objectius del projecte". Tanmateix apunten que és a partir d'aquest capítol (pàgina 11) on la documentació de la memòria no es refereix al Centre d'Interpretació del Paisatge. "La memòria dels Requisits a complimentar per les característiques de l'edifici es refereix a un edifici d'habitatges plurifamiliars amb local comercial, trasters i aparcament", denuncien.De la mateixa manera consideren que l'Ajuntament podria haver comès falsedat documental ja que assseguren que la parcel·la no és en l'actualitat sòl urbà i que manca l'estudi d'impacte paisatgístic. Respecte el centre argumenten que "no té cap contingut ni cap previsió de mobiliari ni instal·lacions i ocupa una part reduïda de la intervenció total". Per tant, "no té cap utilitat".


L'Ajuntament de Sant Martí Vell projecta a l'entrada del municipi un Centre d'Interpretació del Paisatge. Un equipament municipal pressupostat en 350.740 euros però que "no té cap activitat associada", segons consta en la memòria descriptiva del projecte i que es pot consultar al portal web del consistori. La parcel·la on s'ubicarà l'edifici se situa just a l'entrada del poble i té un desnivell d'uns 10 metres. Les necessitats de l'Ajuntament, segons consta en el document, consisteixen a "agrupar el suport a les activitats relacionades en l'entorn físic a través d'un centre d'interpretació, enquibir un rocòdrom per potenciar aquest esport i aprofitar la resta de la parcel·la (1.61,5 metres quadrats) per crear un parc infantil i un espai pavimenat per poder realitzar alguna activitat d'esbarjo".


Ni utilitat, ni acabats
Respecte a l'equipament es concreta que serà de planta baixa i amb un accés directe. No obstant, s'apunta que en "el moment de la redacció del projecte no té cap activitat associada, per la qual cosa és deixarà sense acabats i amb el tancament de la façana provisional". Tampoc es dissenyen les seves instal·lacions -es continua citant en la descripció funcional i usos del centre- "encara que es fan les previsions necessàries per garantir el correcte funcionament d'una cambra higiènica i, per la petita dimensió del local, es preveu que els serveis es puguin subministrar des de comptadors centralitzats amb els de la resta de l'edifici". L'Ajuntament, que té el POUM en tràmits, diu que la parcel·la és sòl urbà i que el projecte es resol d'acord amb les directrius de les Normes Subsidàries de Sant Martí Vell.
(Diari de Girona, 12 de gener de 2010)

diumenge

Anàlisi detallat del projecte del Centre d'Interpretació del Paisatge

Tot seguit fem algunes observacions sobre el Centre d'Interpretació del Paisatge promogut per l'Ajuntament de Sant Martí Vell en el marc del POUM. Aquestes dades i observacions ens han estat trameses per l'assessoria tècnica de Salvem Sant Martí Vell.
Algunes qüestions que conviden a reflexionar:

MEMÒRIA

Emplaçament: El solar ocupa més que la parcel·la 8/81. No està definit el sistema d’obtenció de sòl, actualment de propietat privada.

Situació urbanística: Es comet falsedat d'informació cabdal. No existeix “Text refós de Normes Subsidiàries de Sant Martí Vell” .

Solar: El solar (1.061,50 m2) és més gran que la parcel·la citada 8/81 (834 m2). En tot el projecte no se cita com es resol el trasllat de la línia elèctrica.

Descripció del projecte: El Centre d’Interpretació del Paisatge només consisteix en un
espai de rebuda. L’espai entre rocòdrom i edificació veïna serà insegur i difícil de mantenir. El rocòdrom és innecessari i no té cap relació amb un centre d’interpretació. No s’analitza l’impacte visual de les reixes de protecció de la pista, ni del rocòdrom.

Normativa urbanística: Error o falsedat molt important. El solar no és, actualment, sòl urbà. La llicència la concedeix la Generalitat. El projecte ha de tenir Estudi d’Impacte Paisatgístic. Es podria considerar falsedat documental.

Centre d’Interpretació: El CIP no té cap contingut ni cap previsió de mobiliari ni instal·lacions i ocupa una part reduïda de la intervenció total. No té, doncs cap utilitat.

Superfície: La superfície construïda del CIP (73,80 m2) representa el 6,86% del terreny construït. Contradicció amb una nova superfície construïda del CIP (377,65 m2) on s’incorporen
espais exteriors que no son el propi centre. La superfície total (1.075,65 m2) és més gran que la superfície del terreny (1.061,50 m2).

Utilització: Es refereix a habitatge i no a un equipament públic.

Condicions d’habitabilitat: Es refereix a habitatge i no a un equipament públic.

Programa funcional: La superfície útil real del Centre és de 38,30 m2 i compartit amb taller de reparació de bicicletes, que no està inclòs en els objectius del projecte. Les superfícies dels espais exteriors no coincideixen amb la relació de superfícies del capítol anterior.

A partir d’aquest capítol la documentació de la memòria no es refereix al centre d’Interpretació del Paisatge. La memòria dels Requisits a complimentar per les característiques de l’edifici” es refereix a un edifici d’habitatges plurifamiliars amb local comercial, trasters i aparcament.

Accessibilitat: Referència a ascensor, habitatge i aparcament. No es compleix l’amplada mínima de porta de 80 cm. No es compleix l’amplada mínima de passadís d’ 1 metre. No es compleix el diàmetre mínim de 1,50 m per a discapacitats.

Seguretat en cas d’incendi: Tots els apartats fan referència a habitatge, aparcament, local comercial, trasters, ascensor, escala.

Seguretat en cas d’utilització: Tots els apartats fan referència a habitatge, aparcament, local comercial, trasters, ascensor, escala, cuines, banys.

Salubritat: No existeix local de residus al projecte. Es torna a referir a ventilacions, pati interior d’illa, habitatges, calderes, extractors, aparcament, etc.

Protecció en front el soroll: La descripció no correspon al projecte.

Estalvi d’energia: El projecte no preveu energia solar tèrmica ni calefacció com indica la memòria. La memòria es refereix a habitatges.

Ecoeficiència: No s’incorpora fitxa d’ecoeficiència que justifiqui els 27 punts. No s’incorpora Pla de Residus, només una fitxa.

Treballs previs: No s’anomena el trasllat de la línia elèctrica.

Sustentació: Es refereix a un estudi geotècnic inexistent. La descripció de les interaccions amb edificis no correspon a aquest terreny.

Estructura: Es fa referència a coberta inclinada 33%, habitatge, aparcament, local comercial, trasters, espai de residus. La llum màxima entre pilars no correspon al projecte.

Envolvent i acabats: La memòria d’aquest capítol tampoc correspon al projecte.

Instal·lacions: La memòria d’aquest capítol tampoc correspon al projecte. Hi ha instal·lacions descrites no previstes, i materials que no corresponen al pressupost.

De les 18 pàgines de la Memòria no n’hi ha cap sense errors o falsedats informatives.

PRESSUPOST

-Els paviments exteriors no es corresponen amb els plànols.
-No hi ha previst desguassos a les instal·lacions exteriors, ni el trasllat de la línia aèria.
-No està prevista la impermeabilització de la coberta.
-Les portes de pas de minusvàlids no tenen amplada de 80 cm.
-No estan previstes les finestres dels vestidors.
-Es preveuen 8 comptadors d’aigua.
-No està previst: xarxa de clavegueram, escomesa i conduccions d’aigua, calefacció, xarxa de telecomunicacions i veu/dades, escomesa elèctrica i CGP, ventilació forçada de serveis higiènics
El pressupost corresponent al CIP només és el 25% del pressupost total. Tot i així el cost del m2 és de 1.210,97 €. Actualment aquest seria el cost per m2 d’un centre escolar amb totes les instal·lacions completes sense mobiliari (incl. fotovoltaica, solar-tèrmica, cuina, proteccions solars, aïllaments acústics, etc).

PLÀNOLS

La planta general d’urbanització no està acotada ni estan grafiades les escomeses de serveis i l’hidrant d’incendis.
Manca plànol de seguretat en cas d’incendi.
No estan acotats els alçats ni definits els materials de façana.

DOCUMENTACIÓ

No s’incorpora Estudi d’Impacte Paisatgístic (prescriptiu en sòl no urbanitzable), ni Pla de Residus.

PROCÉS D’EXPOSICIÓ PÚBLICA

1. El document exposat no correspon a un Centre d’Interpretació del Paisatge.
2. La informació sobre el solar és errònia.
3. La situació urbanística exposada és falsa.
4. La proporció d’espais i costos del Centre d’Interpretació del Paisatge és mínima comparada amb la intervenció total.
5. Els espais projectats no garanteixen el desenvolupament de les activitats d’un Centre d’Interpretació del Paisatge.
6. L’aprovació d’aquest document podria ser il·legal.
Assessoria tècnica Salvem Sant Martí Vell

dijous

Exposició pública del projecte del Centre d'Interpretació del Paisatge

Ja es pot consultar a la pàgina web de l'Ajuntament de Sant Martí Vell del projecte del Centre d'Interpretació del Paisatge. El termini d'al·legacions finalitza el proper 17 de gener.

Tot seguit podeu clicar damunt dels enllaços per trobar tota la informació:

1-Projecte del Centre d'Interpretació del Paisatge

2-Temini de finalització de les al·legacions

A la imatge següent es mostra el perfil del nou Centre d'Interpretació del Paisatge

Podem parlar un fort impacte visual damunt del territori?