dilluns

Noves mostres de rebuig al POUM en el marc de la Copa Gironina de BTT

Membres de la plataforma Salvem Sant Martí Vell van repartir ahir diumenge, en el marc de la Copa Gironina de BTT, centenars de fulletons infromant de la situació que viu la població de Sant Martí Vell entorn l'actual proposta de POUM. La resposta de molts ciclistes va ser d'interès per la situació que viu la població i de perplexitat davant la proposta de creixement que proposa l'actual equip de govern.

dimecres

L'ajuntament diu que s'estudiarà les al·legacions

Notícia extreta del diari El Punt
Els veïns de Sant Martí Vell presenten una seixantena d'al·legacions al pla general
L'Ajuntament diu que les estudiarà sense pressa



MONTSE BARRERA
Els veïns de Sant Martí Vell han presentat una seixantena d'al·legacions al pla d'ordenació urbana municipal (POUM), aprovat inicialment. El consistori les estudiarà «totes sense pressa», segons el regidor d'Urbanisme, Robert Vilà. Els veïns han fet diverses mobilitzacions contra el POUM i demanen a l'Ajuntament que els escolti i que aturi el projecte.
L'Ajuntament de Sant Martí Vell, encapçalat per l'alcaldessa, Maria Àngels Vilà, va aprovar inicialment el POUM el juliol passat. Els veïns no estan d'acord amb el projecte, perquè consideren que en surten perjudicats i que el creixement és excessiu. La disconformitat amb el projecte ha comportat la creació de la plataforma Salvem Sant Martí Vell, entitat que ha recollit unes noranta firmes de gent empadronada amb dret a vot, i altres cinc-centes entre altres persones del poble i dels municipis del voltant, segons va dir la portaveu del grup, Marina Mir. La plataforma demana a l'Ajuntament que «els escolti i que aturi el projecte», alhora que anuncia més mobilitzacions.
Per la seva part, el regidor d'Urbanisme, que afirma que el consistori intentarà estudiar les al·legacions durant el temps que faci falta i que tornaran a reunir-se amb els veïns, si convé, diu que la voluntat del govern és atendre les peticions de la gent dins del que permet la llei: «El POUM afecta tot el poble perquè gairebé tothom hi té terrenys afectats», diu Vilà, que qualifica de «complicat» el tema, perquè «es un municipi molt petit on no hi ha zones urbanes i la gent del poble ha hagut de marxar». Al mateix temps, Vilà manté la necessitat del pla general, perquè ni tan sols tenen normes subsidiàries. Vilà qualifica el creixement previst de «moderat» perquè preveu 90 noves cases en tot el municipi.

(El Punt, 18 de novembre de 2009)

RESPOSTA A L'ALCALDESSA DE SANT MARTÍ VELL, publicat per Pere Pons al Diari de Girona

Extret del Diari de Girona
PERE PONS
Sra. alcaldessa: Després de preguntar-te durant un any (en aquests plens que fas cada tres mesos a les 9 del matí!) sobre el POUM, em comuniques que ja el tens redactat i fas de perdonavides de pel·lícula i em deixes mirar el projecte un dia a la tarda! Envoltat dels teus guardaespatlles: el tinent d´alcalde i nebot, l´arquitecte Sr. Amador -qui vaig patir jo, quan estava al govern, amb les seves bestieses, com posar una industria càrnia al mig d´una urbanització- i l´advocat Sr. Oliva -que segons sembla milita al meu partit, i en privat m´aconsella unes coses però en públic em contradiu-. Però, jo sóc jardiner i no arquitecte i també sóc innocent i crec en la teva paraula i la del teu nebot, perdó, tinent d´alcalde i responsable d´Urbanisme, i em vaig creure que aquest POUM seria semblant, com em vàreu dir, al proposat quan jo era tinent d´alcalde en l´anterior legislatura. És per això que vaig votar favorablement la proposta inicial del POUM 2009 però considerant sempre que s´havia de parlar amb la gent del poble i allargar si fos necessari el termini de presentació d´al·legacions. Si jo vaig confiar en vosaltres estant a l´oposició, els votants vostres hi varen confiar quan us varen donar els seus vots. Ara ningú confia en vosaltres.
(Diari de Girona, 17 de novembre de 2009)

dimarts

SANT MARTÍ VELL, CULTURA O LLEI, article d'Ignasi Veciana al Diari Avui

Extret del Diari Avui
IGNASI VECIANA
Què n'hem de fer de tantes lleis si ens falta la cultura? Cultura és saber reconèixer el nostre entorn i també transformar-lo, és la sensibilitat de la mirada i el gest, el respecte a les persones, llurs costums i llurs obres, l'estima al paisatge, al medi natural i al patrimoni de la història, la capacitat d'imaginar el futur.

La llei d'urbanisme de Catalunya és una bona llei, però no ha impedit enfonsar el territori. Un exemple n'és l'Empordà, ferit cada vegada més. Diuen que l'Empordà s'assembla a la Toscana. Pels que no han vist mai la Toscana, respon un amic.

Sant Martí Vell, al Gironès al peu de les Gavarres, ha projectat el nou pla urbanístic. Però la llei, que és igual per a qualsevol ciutat o poble de Catalunya, és incapaç de configurar el futur dels pobles històrics i rurals. S'empren els instruments de la llei, però no els de la cultura.

És per això que la sensibilitat de la gent del poble, i dels que coneixen i respecten Sant Martí Vell, es veu colpida. És per això que s'emprenen accions d'oposició i que la gent de cultura recolza un manifest amb més de sis-centes signatures.

(Diari Avui, 17 de novembre de 2009)

Més de 60 al·legacions a l'actual proposta de POUM

Notícia extreta del Diari de Girona
L'equip de govern de Sant Martí Vell diu que perfilarà el POUM reduint els habitatges
Tancat el període d'exposició pública, s'han presentat 61 al·legacions al projecte, entre les quals la que inclou més de 300 signatures de veïns

ROSER REYNER
El període per presentar al·legacions després de l'aprovació inicial del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Sant Martí Vell es va acabar divendres, i ara és el moment de llegir-les, respondre-hi i fer les modificacions que es consideri oportunes al projecte per, si és que tot tira endavant, aprovar-lo provisionalment i fer-lo arribar a la Comissió d'Urbanisme de Girona. En aquest punt, el recompte indica que s'hi han presentat 61 al·legacions (entre elles la comuna, recolzada per més de tres centenars de persones), i l'equip de govern afirma que té la intenció de perfilar el POUM per reduir-ne el nombre de nous habitatges. El motiu, han explicat l'alcaldessa i el tinent d'alcalde, és el canvi de tendències socials més que l'oposició veïnal.


L'alcaldessa,M. Àngels Vilà, i el tinent d'alcalde, RobertVilà, han assegurat que a partir d'ara es respondran per escrit, amb l'assessorament de l'arquitecte i l'advocat del consistori, totes les al·legacions, i que hi haurà reunions amb tots els veïns que ho demanin. També han indicat que la seva voluntat és reduir el nombre de nous habitatges del POUM, encara que han recalcat que les més de 90 noves vivendes que aquest preveia com a màxim entre 12 i 16 anys vista "són a tot el terme, no pas només al nucli urbà". Els dos càrrecs electes del consistori han volgut recordar que el POUM es va aprovar inicialment per unanimitat, inclòs doncs el grup a l'oposició, i han afirmat que s'ha escoltat tothom en tot moment.
No és això el que considera una de les al·legacions presentades al projecte, de caràcter més jurídic. Aquesta al·legació indica, entre altres qüestions, que la forta oposició veïnal demostra que no hi ha hagut prou participació ciutadana, referint-se sobretot al fet que abans d'aprovar inicialment el POUM no hi va haver reunions amb els veïns, sinó que va ser després. En aquest sentit, l'advocat del consistori, Joaquim Oliva, ha explicat que, en ser el POUM aprovat inicialment per segona vegada (ja ho havia estat abans de les eleccions del 2007) legalment no existia l'obligació de fer un programa de participació ciutadana abans de la nova aprovació.
L'esmentada al·legació també critica la important descompensació entre els percentatges de terreny a cedir en funció del punt del municipi que es vulgui desenvolupar, que van des del 5% a més del 50%. Sobre això, els dos edils han afirmat que algunes d'aquestes cessions ja estaven marcades en el primer projecte de POUM, però han afegit que "no volem que la gent tingui més neguit i intentarem solucionar les seves preocupacions pels habitatges, els equipaments i les cessions".
El document també considera que, tot i explicitar un creixement moderat, el POUM preveu un ?desenvolupament més que moderat, i que per això contradiu l'avantprojecte de Pla Territorial de les comarques gironines, cosa que l'advocat Oliva insisteix a negar.


(Diari de Girona, 17 de novembre de 2009)

divendres

Unió de Pagesos se suma a les al·legacions contra el POUM






Notícia extreta del dirai El Punt
Unió de Pagesos presenta al·legacions als plans generals per restringir l'activitat agrària

El sindicat agrari Unió de Pagesos ha presentat al·legacions als plans generals dels municipis de Sant Martí Vell i Maià de Montcal en considerar que restringeixen l'activitat agrària. Pel que fa al pla de Maià, critica, entre altres coses, que s'estableixi un ús en el sòl no urbanitzable només per a la ramaderia extensiva, quan diu que la llei permet qualsevol tipus de ramaderia. En el cas de Sant Martí Vell, Unió de Pagesos diu que s'atempta contra l'activitat agrària fins al punt que deixa fora d'ordenació totes les granges del poble i prohibeix que s'implantin noves activitats pecuàries. L'alcaldessa de Sant Martí, M. Àngels Vilà (ERC), sosté que el pla és totalment transparent i que s'escolta a tothom.
(El Punt, 13 de novembre de 2009)
Notícia extreta del Diari de Girona
Al·legacions a dos POUM gironins
UP va anunciar ahir que ha presentat al·legacions als Plans d'Ordenació Urbanística Municipals (POUM) de Sant Martí Vell, al Gironès, i de Maià de Montcal, a la Garrotxa, "perquè restringeixen l'activitat agrària". El sindicat va assegurar que, d'aquests dos, el "més restrictiu" és el de Sant Martí Vell perquè "modifica els usos del sòl urbanitzable i imposa com a predominants els de les activitats de lleure i turístiques", alhora que "deixa totes les granges del municipi en situació de fora d'ordenació i prohibeix la implantació de noves activitats pecuàries". Des de Sant Martí Vell, l'advocat del consistori, Joaquim Oliva, va negar que s'estigui deixant fora d'ordenació cap granja, i va assegurar que el que fa l'Ajuntament és un control mediambiental que estableix que, en certes zones properes als habitatges, no s'hi podran ubicar granges. girona r.r.b.
(Diari de Girona, 13 de novembre de 2009)

SANT MARTÍ VELL I MÉS, article de Martí Saballs al Diari de Girona

Extret del Diari de Girona
MARTÍ SABALLS
Un dels recorreguts que faig quan ens ve a visitar a casa alguna persona de fora és el següent: a l'altura de Bordils agafo el trencant que va cap a Sant Martí Vell. És la nostra primera parada. Recordo que als Estats Units, quan explicàvem que Elsa Peretti, la disenyadora de les joies de Tiffany, tenia casa en un poblet de nom "Saint Martin the Old", es quedaven parats. Tots es pensen que els americans famosos tenen residència a la Provença i a la Toscana. Fins i tot ensenyàvem fotos perquè es quedessin una mica bocabadats. Ara resulta que un dels propers despropòsits urbanístics que es volen portar a terme al nostre territori és la destrucció del meravellós paisatge que envolta Sant Martí. Els responsables en són els mateixos que confonen progrés i desenvolupament amb totxo i mal gust. Els mateixos a qui els agradaria, segur, fer túnels per sota de les Gavarres i autovies pel litoral, si poguessin.La següent parada en el recorregut és Madremanya, la tercera és Monells, on esmorzem a la plaça. Des de Monells hi ha dues opcions: una, anar per una carretereta que porta cap a Cruïlles. S'ha d'aprofitar aquest camí abans que algun dia sigui destrossat per la variant de la Bisbal. La segona opció és anar cap al meu estimat Corçà per passejar pel seu impecable nucli antic (llàstima només de la merda dels gossos que no recullen els seus propietaris). Si els nostres visitants en volen més, queda l'última possibilitat: recular fins a la Pera i Púbol, per anar a veure el Castell de la Gala.No sé si salvarem Sant Martí i els paratges que uneixen Monells amb Cruïlles i Corçà. Potser serà qüestió de començar a estudiar nous recorreguts, preparant-nos per al pitjor.

(Diari de Girona, 13 de novembre de 2009)

I AQUÍ QUÈ SALVEM?, article de Josep Alum al Diari de Girona que tracta del POUM de Sant Martí Vell

Extret del Diari de Girona
JOSEP ALUM
Joan Manuel Serrat, Raimon, Maria del Mar Bonet i Marina Rossell encapçalen els centenars de firmes il·lustres i anònimes del manifest que amb el lema "Salvem Sant Martí Vell" denuncia el nou POUM (pla d'ordenació urbana) d'aquest petit poble gironí ubicat al bell mig de les Gavarres. Un POUM que, com explica el manifest, triplicaria el nombre de vivendes, i donaria pas a la desproporcionada instal·lació de diferents equipaments esportius i hotelers. Un POUM que, si tira endavant, obviarà conceptes com creixement moderat, sostenibilitat, respecte i resistència a la massificació de l'entorn. I propiciarà que Sant Martí Vell perdi una part important dels seus referents socials, arquitectònics i paisatgístics.Envejo la pacífica capacitat de confrontació i mobilització de voluntats en defensa del més preuat del seu patrimoni (harmonia i natura) que estan demostrant molts santmartinencs. I encara més quan aquí, a la Selva Marítima, un dels grans esdeveniments demogràfics d'aquestes darreres setmanes ha estat el sorpasso que Lloret de Mar ha fet envers Blanes pel que fa al nombre d'habitants. Totes dues viles ja superen els 40.000 habitants. Impulsades per uns POUM expansionistes i molt poc respectuosos amb els conceptes que argüeixen en el seu manifest la gent de Sant Martí (creixement moderat, sostenibilitat i resistència a la massificació) han anat i segueixen portant la nostra comarca vers la configuració d'un únic i despersonalitzat nucli urbà. Una nova gran orbe que, com apuntava mesos enrere en un article publicat en aquestes mateixes pàgines, potser acabarà rebatejat amb el nom de LLOBLAN.Malauradament el creixement indiscriminat i el tot s'hi val dels anys seixanta i setanta, l'expansionisme especulatiu dels vuitanta i noranta i l'actual proliferació de noves carreteres, autovies i autopistes han deixat la nostra comarca tat tocada que, si busquéssim el suport de noms i/o cares conegudes per ajudar-nos a reivindicar un altre model de creixement, com està fent la gent de Sant Martí Vell, ens costaria trobar i donar una resposta quan ens preguntessin: i aquí què voleu salvar?

(Diari de Girona, 13 de novembre de 2009)

dijous

Resposta de l'alcaldessa a l'oposició massiva al POUM

Després de l'allau d'al·legacions, de protestes i de reaccions contraries a aquest POUM l'equip de govern afirma, davant de la incredulitat de molts, que ha escoltat a tothom.


Notícia extreta del Diari de Girona
L´alcaldessa de Sant Martí Vell diu que el POUM ´ha escoltat a tothom´

SANT MARTÍ VELL DDG L'alcaldessa de Sant Martí Vell, Maria Àngels Vilà (ERC), va respondre ahir a la Plataforma Salvem Sant Martí Vell, que protesten contra el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que aquest és "totalment transparent" i que "escolta a tothom". Vilà assegura que el POUM no vol "desfigurar el municipi tal com diu la plataforma", sinó només recuperar la població que havia tingut el municipi fa un temps i arribar a uns 380 habitants. "Hem demanat des d'un inici assessorament a Urbanisme i a un advocat i a un arquitecte perquè ens recomanessin per on calia fer creixement i hem seguit tots els tràmist que s'han de fer, i que el planejament urbanístic és totalment necessari per al municipi", va puntualitzar.L'alcadessa va recordar que a part del període d'al·legacions que avui finalitza, es van fer "tres reunions sectorials als tres sectors afectats pel nou planejament urbanístic", així com "hores a banda per poder atendre totes les demandes, i si calia, més d'una vegada". Finalment, respecte al posicionament de l'agrupació local de Convergència i Unió, Maria Àngels Vilà, va dir que en el moment de l'aprovació inicial del POUM hi van votar a favor, i ara, contradictòriament "s'han afegit al carro de la Plataforma i de l'oposició al nou planejament".

(Diari de Girona, 12 de novembre de 2009)